Téměř každý absolvent gastronomického kurzu může mít okamžitě práci

„Gastronomie je mojí milenkou i prokletím“ říká s úsměvem Zdeňka Endlicherová, která před 25 lety v Brně založila Vzdělávací středisko NcM. To se zaměřuje na vzdělávání v oboru gastronomie. Jako odborníci vám zde ale také poradí třeba při začátcích podnikání v Hostinské činnosti.

 

 

 

 

Jak dlouho se již gastronomii věnujete?

Gastronomie mne provází od mých 14 let, je to můj celoživotní koníček. Prošla jsem od běžných provozů až po nejlepší hotely. Mám za sebou takovou přípravu, že z toho nyní můžu žít. Samozřejmě se ale stále učím i nové věci.

 

Jak byste motivovala přpadné zájemce ke vzdělávání v gastronomii?

Dříve jsme byli zvyklí, že jsme měli svůj celoživotní obor, jako já mám gastronomii. I tam se potvrzuje: „Kolikrát něco umíš, tolikrát jsi uplatnitelný v praxi“. Část života může člověk dělat jednu profesi a poté přejít na jinou. Znám několik lidí, kteří najednou zjistili, že chtějí změnit své dlouholeté povolání. Pustili se do gastronomie a jsou úspěšní. Našli v ní naplnění, protože je to obor, který vám dá okamžitou zpětnou vazbu, zda to děláte dobře nebo špatně - zákazník je buď spokojený, nebo odchází. Další vzdělávání by mělo být samozřejmé i u lidí, kteří už základní odborné vzdělání mají, protože tak jako všechny obory, i gastronomie se vyvíjí. Při každé profesi, kterou vykonáváte příliš dlouhou dobu, dochází k profesní slepotě.

 

Jaké kurzy a semináře konkrétně nabízíte?

Provádíme rekvalifikace schválené MŠMT ČR a profesní kvalifikační zkoušky v oborech Barman, Jednoduchá obsluha hostů a Složitá obsluha hostů, Příprava teplých pokrmů, Příprava pokrmů studené kuchyně a Příprava minutek. Dále jsou to semináře hygienického minima, zdravého stravování pro školní kuchyně, snoubení pokrmů s vínem pro pracovníky v gastronomii, dietní stravování nebo kurzy na míru dle požadavků zákazníka.

 

Kdo tyto kurzy navštěvuje nejčastěji?

Jsou to jednak studenti středních odborných a hotelových škol, kteří si dělají specializační barmanské kurzy. Dále jsou to návštěvníci, kteří se do našich kurzů dostávají buď přes Úřad práce ČR, nebo přes Centrum vzdělávání všem.

Nejčastěji se u nás setkáváme s generací kolem třiceti a více let, ale měli jsme tady i účastníky kurzů starší padesáti let. Hlavním předpokladem v gastronomii totiž není věk, ale zájem daného člověka o profesi. Zájemci, kteří si to zaplatí sami, jsou většinou vždy úspěšní absolventi. Ti, kterým to hradí Úřad práce, byli dříve až z 80 % neúspěšní. Ale nyní se to obrací k lepšímu a je to pouze kolem 40 %.

 

Učíte studenty i dospělé. Jaký je rozdíl v jejich přístupu ke vzdělávání?

Se studenty je více práce. Jsou zvyklí, že všechno dostávají až pod nos a já je tady nutím, aby vytvářeli svoje vlastní představy, a dělali svoje vlastní receptury třeba v barmanských kurzech. Chci po nich, aby se naučili techniku práce tak dokonale, že o ní nemusí přemýšlet. Protože čím je technika práce rychlejší a důkladnější, tím je rychleji namíchaný drink a rychleji obsloužený host. Výsledkem je větší obrat i zisk. To všechno na sebe navazuje. U dospělých je to jinak – tam z 90 % všichni pracují, zaplatí si to sami a to už je pro ně velká motivace. 

 

Klientům nabízíte také poradenství při podnikání v Hostinské činnosti. Jak to probíhá?

Toto poradenství v gastronomii nabízíme všem, kteří začínají v oboru podnikat, nebo již provozovnu mají a potřebují odbornou konzultaci. Pomůžeme jim třeba tak ušetřit finanční prostředky při nákupu technologií, surovin a dalších věcí. Účastníkům našich kurzů, kteří potřebují poradenství, se také dále věnujeme. Lidé se k nám vracejí, protože nabízíme určitý nadstandard.

 

Jaké další výhody má vzdělávání u Vás?

Tím, že gastronomie je mojí milenkou i prokletím, tak si myslím, že tomu dáváme to, co dávat máme. Jako lektory si k nám vybírám jenom profesionály, protože je pro mne důležité skloubení praktických i teoretických znalostí. Dbáme na individuální přístup k uchazečům. Zájemcům vždy ukážeme naše technické zázemí a mohou se za námi přijít podívat i do kurzů. Stačí nás jen kontaktovat pro domluvu nejbližšího termínu.

 

Nacházejí absolventi vašich kurzů rychle pracovní uplatnění?

Absolventi rekvalifikačních kurzů od nás někdy umí víc než z odborné školy, protože sem chodí se zájmem, baví je to. Účastníky kurzů v rámci praxe zařazujeme do běžného provozu. Stává se nám, že když se člověk osvědčí, tak si ho ve firmě rovnou nechají nebo doporučí jinam. Poptávka po pracovnících s gastronomickým zaměřením je tak vysoká, že téměř každý, kdo udělá kurz, může mít okamžitě práci.

 

 


Vzdělávací středisko NcM

Adresa: Kopečná 31, Brno, 602 00

Kontaktní údaje: Bc. Dita Ochmannová, +420 606 503 081, dita@ncm.cz

Webové stránky: www.ncm.cz


 

Aktuální vzdělávací nabídka NcM v naší databázi

 

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace