Tipy a rady: Jak vytvořit kreativní životopis

 

 

 

 

 

 

Personalisté vybírají vhodné kandidáty někdy i z desítek obdržených životopisů. Aby je zaujal právě ten váš, je vhodné se odlišit od ostatních. Jednak kvalitním obsahem životopisu, ale také třeba zajímavou grafikou. Možnosti kreativní úpravy životopisu máte v zásadě nekonečné, ale všeho s mírou.

Životopis se potenciálnímu zaměstnavateli zasílá většinou elektronicky, nejčastěji jako příloha emailu vytvořená v textovém editoru (např. v MS Word). Na internetu existují různé online nástroje (bezplatné či placené), které na základě vámi zadaných údajů vygenerují životopis automaticky. Sice si ušetříte čas a námahu, ale zaměstnavatele tímto životopisem většinou spíše nezaujmete.

Jak odlišit životopis?

Zpracovat životopis kreativně znamená zamyslet se nad obsahem a zkusit ho upravit vlastním originálním způsobem. Grafické odlišení vašeho životopisu by mělo být v souladu s hledanou pracovní pozicí. Pokud se ucházíte o administrativní pozici, míra kreativity nemusí být taková, jako když se hlásíte na místo marketingového pracovníka či grafika. V obou případech platí, že méně je někdy více. Dobře čitelný text a obsah životopisu je vždy na prvním místě. Grafika by jej měla pouze vhodně doplňovat.

TIP: Přizpůsobte obsah i grafiku konkrétní pracovní pozici, na kterou se hlásíte.

Jako první z celého dokumentu uvidí personalista hlavičku životopisu (jméno, příjmení, fotografii a osobní údaje). Zde můžete popustit uzdu kreativitě. Nezapomínejte však na dobrou čitelnost a přehlednost celého textu, aby se v něm personalistům lehce orientovalo.

5 kroků ke kreativnímu životopisu

1) Písmo

Nepoužívejte v textu více písem. Místo kombinace různých druhů fontů raději zvolte pro odlišení třeba tučný řez či kurzívu (těmi však nezvýrazňujte větší množství textu kvůli čitelnosti). Vyberte si dobře čitelný font, nejlépe ze základních písem, která jsou v MS Word dostupná. Zkuste vynechat klasický Times New Roman či Arial a použít třeba Calibri, Cambria nebo Georgia.

Můžete si také zdarma stahovat české fonty z internetu. V případě použití staženého písma z internetu si pohlídejte, zda daný font obsahuje českou diakritiku – jinak by nadělal více škody než užitku. Před odesláním nezapomeňte životopis exportovat do PDF, aby se písmo správně zobrazovalo i na jiných počítačích, kde není nainstalované.

Důležité je, aby bylo písmo dobře čitelné v celém textu. Velikost volte dle celkového množství textu v životopisu a konkrétního fontu. Doporučujeme použít velikost 11-12 bodů na základní text, na nadpisy nebo do hlavičky můžete i větší.

2) Barevnost

Základní text by měl být kvůli dobré čitelnosti spíše tmavý, na nadpisy a do hlavičky je možné zvolit barevné odlišení. Celkově však při úpravách životopisu volte raději méně výrazné, pastelové barvy, které nebudou rušit při čtení. Celková barevnost v životopise by měla být vyvážená – pokud máte barvy v textu, buďte opatrní s přidáváním další grafiky, a naopak.

Potřebujete pomoci s výběrem barev? Vyzkoušejte online nástroj Color-hex.

3) Formátování

Používejte tabulátory všude tam, kde je to možné a zpřehlední to text. Vzniknou tak dva (nebo více) sloupců a orientace v textu bude přehlednější. Odsazujte vše, co spolu nějak souvisí, třeba i dosažené úrovně v sekci jazyky. Pokud nemáte zkušenosti s používáním tabulátorů, podívejte se na stránku s krátkým návodem.

Příklad použití tabulátorů:

4) Fotografie

Je na vás, zda fotografii budete chtít v životopise použít či nikoliv. Pokud ji budete chtít přidat a není požadováno jinak, měla by být přímo součástí životopisu, nikoliv jako příloha zaslaná zvlášť. Umístěte ji do hlavičky ke jménu a osobním údajům.

Pro lepší manipulaci s fotografií v MS Word na ni klikněte pravým tlačítkem a zvolte Obrázek – Pozice – Před textem. Můžete ji vhodně doplnit zajímavým rámečkem pomocí horního menu, volby Vložení – Obrazce – Výběr obrazce.

Objekt (nejčastěji čtverec, obdélník) namalujte na fotku a v případě potřeby na něj klikněte pravým tlačítkem a zvolte Přenést do pozadí/popředí. Pohrajte si s barvami a natočením rámečku třeba jako na příkladu níže. Fotografie může být i černobílá. Pro její úpravu můžete použít některý z programů na úpravu fotek online.

5) Grafika

Doplňky k textu volte decentní a držte se hesla „V jednoduchosti je krása“. Všechny grafické prvky, které vidíte na ukázkách životopisů výše, jsou vytvořeny v MS Word pomocí funkce Vložení - Obrazce.

Na vybraný objekt klikněte a namalujte jej do životopisu. Poté se nahoře v liště zobrazí nabídka Výplň obrazce, Obrys obrazce a Efekty obrazce. Objekt si pomocí této nabídky jakkoli upravte – výplň, velikost, tloušťku, obrys, rotaci či barevnost. Volbu úprav si kdykoli obnovíte dvojklikem na objekt. Stejně jako u fotografie si objekt můžete přenést za text a vytvořit tak zajímavé pozadí (ale opatrně, aby byl text dobře čitelný).

Využít můžete například linky pro oddělení jednotlivých sekcí v životopisu, obdélníky, rámečky, šipky atd. Vaše dovednosti můžete zkusit vyjádřit netradičně a použít k tomu třeba tabulku, škálu, známkování jako ve škole nebo hvězdičky jako v hotelu. K nadpisům přidejte piktogramy nebo připojte citát vystihující vaši osobnost. Ukažte životopisem, jací jste, a zkuste do něj zakomponovat svou osobnost, specifický koníček, cokoliv co vám pomůže se odlišit. Životopis slouží jako vaše osobní vizitka a dobře zpracovaný může znamenat vstupenku na pohovor. Vytvořený životopis posílejte personalistům ve formátu PDF, aby se písmo a grafika na různých počítačích nezobrazovaly odlišně. Zvolte proto Soubor – Exportovat – Vytvořit PDF.

TIP: Vytvořte si kreativní životopis v jednoduchém online nástroji Canva. Najdete zde i připravené vzory životopisů, ze kterých můžete vycházet. Pozor si ale dejte na českou diakritiku, kterou některá písma nepodporují.

 

Další díly seriálu Tipy a rady:


Jak napsat zajímavý životopis

Jak napsat motivační dopis

Jak se připravit na pohovor

10 nej stránek s radami, jak napsat životopis

20 nej pracovních portálů

Jak na LinkedIn?